Människa

Hur påverkas du av information online

Något som står helt klart är att alla människor mer eller mindre påverkas av den information de läser på nätet. En del litar blint på varje ord de läser, medan andra är mera selektiva i sin bedömning. De sistnämnda kommer då att vara de som har mest rätt. När det gäller Internet så är detta en mycket bra informationskälla, men det kommer även att finnas massor av missvisande och rent ut sagt falsk information. Varför är det då på det sättet? Svaret på det blir naturligtvis att detta är världens största fria media. Det handlar då om att alla skriver precis vad de vill, inom lagens råmärken förstås. Hur som helst leder detta till att även de som inte kan eller vet vad de talar om publicerar sin information fritt.

Nu kommer inte alls detta med Internet vara något speciellt. Det hela är inget nytt. Påverkan och problemet med felaktig information har funnits sedan boktryckarkonsten uppkom. Här har människor läst i dagspressen, vilket inte heller alltid är det rätta media som finns för att få en faktabaserad information. I det fallet beror detta på att tidningarna är vinklade i sin syn på saker. Detta kan då bero på religiös eller politisk anknytning, eller helt enkelt beror det på uppfattningen hos den journalist som författat det du just läste. Hur är det med dig? Ja, idag gäller det Internet och den information du finner där. Litar du på den? Faller du för den, eller är du den som står på egna starka ben i samhället och bildar din egen uppfattning?

Så kan du kolla hur du påverkas av information online

Ja, nu vill du säkert kolla hur det ligger till med just dig och hur mycket du påverkas av det du läser. Det finns ett enkelt sätt att kolla upp detta. Du kan som exempel gå till novo-online.se, och se hur du reagerar på samt vad du tror om den information som du finner där. Nu kommer det finnas många olika grupper och många intressen i samhället. Detta betyder att flera tester kan behöva göras innan du kan dra en slutsats. Det är faktiskt så att vi påverkas mera, och tror mera på något riktigt positivt om ett område som vi redan kan mycket om. Ja, visst låter det knasigt, men det är helt enkelt ett faktum som bevisas om och om igen. Ta till exempel alla som fortfarande faller för Nigeriabreven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *